Populært med permakultur
-For å bli et Permakultur LAND-senter må flere kriterier være oppfulgt, forklarer Trude, som har vært i styret i Norsk Permakulturforening tidligere. Av kriteriene er det guiding vi har hatt størst utfordringer med, derfor har vi stadig utsatt søkeprosessen. Med implementering av audioguide har vi funnet en løsning, og i tillegg blir det bedre for folk når de kan få guiding uansett når de kommer innom oss. Alle vi som driver på her gjør dette frivillig og i fritiden, og audioguiden er til stor nytte for oss alle.
Guider på norsk, engelsk og arabisk
-Mange som kommer hit er interessert i å lære, og vi har jobbet godt med teksten slik at man får lært mye uten at det skal bli for mye av det gode, sier Trude, som forteller at de har skrevet teksten i audioguide selv, i samarbeid med Maria Dahl.
-Det var også viktig å få en profesjonell innleser på punktene vi har. Vi så Maria Dahl som har YouTube kanalen «Maria og skogen», og synes hun passet veldig godt til dette prosjektet.
-Innholdet i ruten vår består av 10 punkt og forteller både om planter i hagen og fremgangsmåter i arbeidet her. Vi har også en skulpturutstilling laget av Steinar Auråen. Opplegget kan godt brukes i undervisning og i skoleprosjekt, sier Trude, som er veldig fornøyd med oppfølgingen hun har fått fra Voice Of Norway.
Audioguide om permakultur i Jevnaker Hage
Permakultur engasjerte flyktninger
-Flykninger i området her er også engasjert i hagen vår. De er ofte vant med å dyrke og har erfaring fra gårdsdrift i hjemlandet sitt. Mohamed Alcheikh hadde blant annet bier i Syria, og nå har han ansvaret for biene i hagen her. Mange av flykningene er familier med små barn, vi har flere ganger hatt besøk av dem gjennom gruppa Flyktningvenner på Jevnaker. Mohamed har derfor oversatt audioguiden til arabisk. I tillegg har Jan Bang oversatt til engelsk. Det blir nok fint å kunne lære om hagen på sitt eget morsmål, smiler Trude.
Audioguide løser vårt problem
-På besøk i en kunstløype på Hvitsten hadde de et alternativ til personlig guide. Dette var en link til lydhistorier på en nettside og det var en skikkelig WOW-opplevelse for meg, stråler Trude. -Jeg ble rett og slett helt i «fyr og flamme» da jeg vandret blant de 40 skulpturene i hagen og fikk fortalt historien rett på øret. Jeg brukte headset og kunne for første gang, uten å måtte anstrenge meg, få med meg alt! Raskt innså jeg at vi måtte ha en Audioguide i Jevnaker Hage.
– I vår googlet jeg og fant Voice Of Norway appen, hvor man lett fikk høre innholdet via GPS lokasjon. Det var også viktig for oss at løsningen var lett å bruke. Appen var «midt i blinken» for oss, og vi kastet oss rundt og søkte midler. Vi fikk støtte fra Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og Jevnaker kommune, i tillegg til at vi hadde en liten Spleis, og brukte noe av foreningens midler. Vi tror og håper at audioguiden vil betale seg inn ved at vi blir lettere tilgjengelig og forhåpentlig får både flere medlemmer og mer støtte framover.
Trude Skåre Johansen
HØRSELS- OG ANDRE VANSKER
-AUDIOGUIDE FORENKLER HVERDAGEN
Trude har i samarbeide med Jan Bang arrangert permakulturkurs (PDC), blant annet i Jevnaker Hage. De har vært veldig populære.
-Men med mine hørselsvansker har det blitt stadig vanskeligere å kommunisere når det er mange tilstede, og jeg har kviet meg mer og mer for å holde omvisninger de siste årene. Utfordringen var ikke å snakke og forklare, men å høre spørsmålene som ble stilt i større grupper, det fikk jeg ikke med meg, forklarer Trude.
-Med andre helseutfordringer av ulike slag kan det også være vanskelig å planlegge dagen, og å rekke frem til spesielle tidspunkt i tide. Erfaringene med audioguiden er at opplevelsene kan tilpasses alle og at alt blir enkelt og uforpliktende.
Trude Skåre Johansen
På jakt etter statuer
-Se om du klarer å finne alle de 7 figurene til Steinar Auråen og hør historien om dem.
Jevnaker Hage
Det hele startet med at vi var en liten gjeng som ønsket et felles sted å dyrke. Vi kunne lite om dette, og ønsket et sted for å lære og erfare i fellesskap. Et fyllingsområde i nærheten skulle vise seg å være «midt i blinken», sier Trude, som forklarer at de også ble tipset om Permakultur.
-Vi har en av de som kan mest om Permakultur i Norge, her på Jevnaker; Jan Bang. Bang kom og så på stedet vårt, plansjefen i kommunen var positiv og vi satte i gang. Dette var i 2016 og vi hadde kjempeambisjoner! Omårdet ligger i nærheten av Jevnaker omsorgs og rehabiliteringssenter, flere skoler, og nært sentrum og offentlig kommunikasjon. Vi så for oss at hele kommunen kunne bruke tilbudet. Vi søkte om midler, fikk penger og startet opp. Vi hadde en del samarbeide med kommunen i starten, besøk av skole, barnehager og fra omsorgssenteret. Arbeidet var krevde siden dette var frivillig arbeid, så etter hvert ble det mer Permakulturkurs og arrangement i egen regi. Nå er det et sted vi koser oss og dyrker og lærer i felleskap, i tillegg til at vi har en del besøk.
-Da Corona kom ble det veldig vanskelig å arrangere noe her, siden det var så strenge restriksjoner. Med audioguiden er innholdet tilgjengelig hele tiden, og slik unngår vi også at mange samles på samme tid.
Får ungdom i arbeid
-Miljøet i hagen er inkluderende og ikke forpliktende, smiler Trude. Vi studerer naturen, ser på nye planter som dukker opp, hva er det tro? Kan de spises? Vi er nysgjerrige, her er aktiviteter for både unge og eldre. Vi ser at i særlig storbyene er Permakultur «hipt», vi kommet nok etter her på bygda også.
-Vi som bruker hagen mest er mangfoldige på de fleste vis, f.eks. har bare 2 av 5 i styret helnorsk bakgrunn.
-Vi er flere godt voksne enn unge, og det vil vi veldig gjerne gjøre noe med. Nåværende prosjekt er å søke etter midler for å engasjere flere unge. Opplegget går ut å gi ungdom lønn for å gjøre en innsats og samtidig lære noe nytt. Alle er selvsagt velkomne, men ungdommen er de som skal bringe kunnskap og entusiasme videre, så det er viktig at vi får dem med, avslutter Trude med et smil.
Bruk din egen mobil som guide
I appen Voice of Norway ligger alt du trenger!
- Lydhistoriene starter automatisk nå du er på riktig sted
- Historiene har profesjonell fortellerstemme
- Bilder supplerer det du ser
- Tilgjengelig hele året og hele døgnet
- Husk øreplugger for en god lytteopplevelse
Smittevennlig
- Du bruker din egen mobil som guide
- Lett å holde avstand til andre
- Du besøker stedet når det er få mennesker der
Audioguide - en bærekraftig løsning
NÅR DET PASSER DE BESØKENDE
-Med guide på telefonen kan besøkende oppleve stedet i sitt eget tempo, til alle døgnets tider.
FYSISK AKTIVITET
-Legger til rette for bevegelse og aktivitet ute.
LÆRERIKT FOR ALLE
-Alle får den samme gode opplevelsen og å lære mer.
SPORLØS
-Med GPS basert informasjon slipper vi visuell forsøpling og inngrep i sårbar natur.
Universell utforming
Blinde og svaksynte
Synshemmede har muligheten til å lytte til historiene når de kommer til stedet der severdigheten er.
Bevegelseshemmede
I områder der historiefortellingen går langs en sti som er tilrettelagt for bevegelseshemmede, kan punkt som ligger utenfor stien lett merkes i løsningen på en slik måte at historien starter der det er tilrettelagt for dem som må følge stien.
Døve eller dårlig hørsel
Bruke headset og lytte til historiene. De kan også leses på mobilskjermen.
Guiderutene i appen Voice Of Norway
-et samarbeidsprosjekt med hele Norge
Appen Voice Of Norway brukes i hele Norge. Slik blir det en felles dugnad for alle: å synliggjøre historiene på sitt sted -designet av dere selv.
Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan legge til rette for denne typen formidling i din region eller område!
Team Voice Of Norway
Telefon: 94096772