fbpx

Åseral viser frem særegen innlandskultur og -tradisjoner med moderne guide

Opplev Åseral med audioguide
Åseral audioguide lydguide Voice Of Norway

Kulturperler på rekker og rad - mobilen din er guide

Audioguide Åseral

-Med guide på sin egen mobil kan folk se Åseral på ein ny måte. Guiden gjør kulturhistorien mer levende og den er tilgjengelig hele døgnet, gjennom alle årstider, sier Randi Byremo i Åseral kommune.

-Vi kan presentere aktiviteter, kulturminner, severdigheter og turmål på mange ulike måter. Visuelt med bilder og film, samt med lydfiler og tekst. I tillegg tilrettelegger vi for situasjonen med Corona, ved at folk kan ha litt mer plass rundt seg.

Utviklingsprosjekt knyttet reiseliv og markedsføring

-Det var veldig kjekt å komme i gang med dette prosjektet! Det startet som et samarbeid mellom næringslivet og kommunen som et felles markedsføringstiltak i en annerledes tid med pandemi. Vi har en del kompetanse i kommunen som vi kunne dra god nytte av i arbeidet med å ta denne guiden i bruk. I tillegg var det veldig viktig å synliggjøre vår egen dialekt for hele Norge. 

I kommunen her har vi tre hyttegrender. Som et bærekraftig reisemål ønsker vi å bli en helårsdestinasjon, og næringa jobber målretta for i større grad å tilrettelegge for aktivitet og tilbud gjennom hele året. Det er derfor vi ønsker å ta i bruk appen, for den har et godt potensiale for å synliggjøre dette.

Helårsdestinasjon

Vi vil fylle på med nye opplevelser i guiden etter hvert, blant annet er det foreslått å lage en gardsvandring på Ljosland og kultursti med historisk materiale på Bortelid. I samarbeid med skolen er det planlagt å lage en guide med tema kulturminner i nærområdet der innholdet er tilpasset elever.

Prosjektgruppa i Åseral

Frå venstre ser du Tor Reidar Austrud (daglig leder Minne kultursenter), Kari Røynlid (planlegger og «kulturberar»), Ann Kristin Tollefsen (kulturkonsulent) og Randi Byremo (rådgiver folkehelse, reiseliv og friluftsliv).

Hva med å prøve seg som turist i egen kommune i sommer? Kanskje du til og med oppdager noe nytt!

Bosetting fra Kr.f frem til 1000-årsskiftet

-Vi har en lang og spennende historie her i Åseral og det får du høre om i appen også, sier Randi og forteller videre: På Sosteli finner du et av Norges best bevarte gårdsanlegg fra førhistorisk tid.  Vi har også veldig godt bevarte stabbur i området her og vi må selvsagt nevne den storeslåtte Lordehytta med ni møner. Salvesen-slekta betydde mye for den økonomiske utviklingen i Åseral, og familien sørget for at folk fikk arbeid innen hvalfangst.

Vet du hvor St. Olav og mennene hans forsvant da de seilte inn under Skiphedderen i Øre? 

Svaret finner du i audioguiden.

Bruk din egen mobil som guide

I appen Voice of Norway ligger alt du trenger!

  • Appen er gratis å laste ned.
  • Kartet viser vei til stedene (GPS)
  • Lydhistoriene starter automatisk nå du er på riktig sted
  • Historiene har profesjonell fortellerstemme på norsk og engelsk
  • Bilder supplerer til det du ser
  • Tilgjengelig hele året og hele døgnet

 

Husk å ta med ørepropper eller lignende slik at du får en god lytteopplevelse.

Kart i Voice Of Norway

Det er lett å finne frem. Kartet i appen viser alle punktene og hvor du er.

Gå turene i dag

Appen Voice Of Norway er gratis å laste ned og tilgjengelig for alle typer smarttelefoner. Du kan laste ned turene i en wifi-sone før du drar, så slipper du å bruke mobildata.

Husk å ha med øreplugger for en god lytteopplevelse.

Folket er tøffe og stolte - med vilje

-Vi har en kulturminneplan for Åseral kommune som vi jobber aktivt med. Jeg lyst til å trekke fram et lite avsnitt fra denne som beskriver Åseral, åsdølen og kulturen så flott:

Fjellbygda Åseral og åsdølen med sin særeigne innlandskultur og -tradisjonar skil seg på mange vis frå nabobygdene, og særleg frå distrikta nærare kysten. Slik har det vore i lang tid, og la oss gjere ein ting klårt med ein gong: Det skuldast slett ikkje at åsdølane har mangla kontakt med verda rundt, heller tvert om. Men av ulike årsakar har ein vald å halde på sitt eige. Denne karakteriske kulturen, og det like karakteristiske strevet for å sette sitt eige preg på alt som kjem utanfrå og gjere det til sitt, vart bemerka alt av dei topografiske forfattarane på 1600- og 1700-talet.

Godt samarbeid

-Randi avslutter med å takke Team Voice Of Norway for god support underveis i prosjektet. Nå gleder prosjektgruppen seg til å vise frem resultatet for både bygdas befolkning og besøkende.

 

Smittevennlig

  • Du bruker din egen mobil som guide
  • Lett å holde avstand til andre
  • Besøk stedet når det er få mennesker der
  • Profesjonell guide når det passer deg

Guiderutene i appen Voice Of Norway
-et samarbeidsprosjekt med hele Norge

Appen Voice Of Norway brukes i hele Norge. Slik blir det en felles dugnad for alle: å synliggjøre historiene på sitt sted – designet av dere selv.

Våre kunder

Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan legge til rette for denne typen formidling i din region eller område!

Team Voice Of Norway
Telefon: 94096772

Del gjerne innlegget

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke denne nettsiden samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.