fbpx

Elevenes prosjekt lever evig

Rødberg ungdomsskole audioguide lydguide Voice Of Norway Nore og Uvdal

Elever gir opplevelser til turister
i audioguide!

-Det hele startet med en ide om å vise frem historiske steder til turistene og for å styrke elevenes lokalkunnskap. Flere lærere tente på ideen og vi tok kontakt med Nore og Uvdal Bygdetun for å høre hva man burde fortelle om.

Når vi nå er ferdige sitter vi igjen med 29 historiske opplevelser for turister, skoleelever og lokalbefolkning i en profesjonell audioguide!

Arbeidet er av stor verdi for kommunen og entusiasmen har vært stor blant elevene under hele prosjektet, sier Alf Gunnar Wiken, IKT veileder i Nore og Uvdal, som kan bekrefte at elevene er veldig stolte over resultatet.

Samtaler med blant annet historiker Knut Jarle Berg

Vanvittig prosjektuke

-Det var klare forventninger rundt prosjektet og med engasjerte elever gikk vi inn i en vanvittig prosjektuke! Siden vi skulle presentere innholdet i en audioguide måtte vi også lære hvordan vi best kunne formidle gjennom den.

Møte med ordfører Jan-Gaute Bjerke

Uken startet slik:

  • Hva er en audioguide? 
  • Skriveskole – med leverandøren av audioguiden.
  • Fotokurs
  • Vi jobbet i bildearkivet på Biblioteket.
  • Ut på befaring for å ta bilder

Rødbergdammen og Alvestien har rik historie

Elevene er ute på oppdrag

Langs Alvestien finnes det alveluker i trærne. Dette var opprinnelig et kunstprosjekt og bildene i alveluken var fra industrihistorien.

Disse lukene var utgangspunkt for å finne historien bak, bli bedre kjent med vår betydningsfulle industrihistorie og å kunne formidle dette videre. Denne ruta er laget med barn i alderen 6 – 10 år som målgruppe.

At Numedalsbanen har mye historie, er helt sikkert. Her gjorde elevene mange nye oppdagelser. Dersom du vil sykle dresin langs banen, vil du få guiding fra Karavikfjord stasjon til Rødberg stasjon. Opprinnelsen, historien om tog og skinner og krigsminner er noe av det du kan få oppleve på denne turen som har ungdommer/voksne som målgruppe.

 

Rødbergdammen rundt er en tur hvor punktene er tilrettelagt for barn i alderen 10 – 13 år. Jernbanen, industrihistorien og krigshistorie bindes godt sammen på denne ruta, som forteller mye av bygdas historie.

Til alle tre rutene var det mye historie som måtte sjekkes ut og de lærte mye om kildekritikk, lokalhistorie, hvordan man skal intervjue og bruke muntlige kilder og hvordan man må tilpasse teksten ettersom hvem som er målgruppen – og her var det også mye nytt som elevene kunne lære om sitt eget hjemsted. Mange av elevene uttalte både underveis og i etterkant at de hadde blitt mer stolt av bygda si og at de i større grad forstår hvordan og hvorfor lokalsamfunnet vårt har oppstått.

Engasjerende og
lærerik historiedeling

Uken fortsatte slik:

Det er de gode historiene vi jakter på og ikke bare fakta. Dermed samlet vi lokalhistorikere og gamle arbeidere til intervju både i møter og via Teams.  

Vi jobbet med prosessorientert skriving og å treffe målgruppen med innholdet vårt.

Elevene oversatte teksten til engelsk og la teksten inn i audioguiden sammen med bildene og koordinatene til stedet.

Britt Synnøve Guton Halland fra Nore og Uvdal bygdetun bidrar med å legge inn bilder og posisjon i appen Voice Of Norway

Slik virker audioguiden

  • Når du kommer til severdigheten blir historien om akkurat dette stedet automatisk fortalt med behagelig fortellerstemme. 
  • Med audioguide på mobilen kan du lett finne severdigheter og andre skjulte perler i kartet.
  • I tillegg får du se supplerende bilder som forsterker opplevelsen. 
  • På norsk og engelsk.
  • Smittevennlig og tilgjengelig hele døgnet.

Fra audioguiden til Rødberg skole.  

Last ned nå
Appen Voice Of Norway er gratis å laste ned og tilgjengelig for alle typer smarttelefoner. Du kan laste ned turene i en wifi-sone før du drar, så slipper du å bruke mobildata.

Profesjonelt innhold

For å få en profesjonell presentasjon av innholdet i audioguiden er teksten kvalitetssikret og lest inn av en profesjonell fortellerstemme. Lanseringen skjer så snart innlesingen er ferdig.

Dekker mange mål i læreplanen

-Prosjektet dekker mye overordnet del i fagfornyelsen men også kompetansemål i de ulike fagene. Og vi synes prosjektet var så vellykket at vi ønsker å kjøre det hvert 3. år slik at alle kan få oppleve det. Elevene blir kjent med nærområdet sitt, og prosjektet har vært nyttig og vil forhåpentligvis leve videre, forklarer han.

Fotokurs med Thomas Andersen

Elevene blir mer kjent med nærområdet

Dybdelæring og engasjement

-Det er gøy å se engasjerte elever med stor motivasjon! Elevene visste at dette måtte gjøres skikkelig og det har både vært alvor og gøy! Prosjektet er til nytte for hele lokalsamfunnet og vil leve videre, og det gir en enorm stolthet for elevene: «Dette har vi laget»,  avslutter Wiken – som også er litt stolt.

Finansiering

Bane NOR betaler for punktene langs jernbanelinjen, og resten av finansieringen kommer på plass etter hvert, avslutter Wiken. 

Bli en del av Norges største lydguide-plattform

 

Guiderutene i appen Voice Of Norway
-et samarbeidsprosjekt med hele Norge

Appen Voice Of Norway brukes i hele Norge. Slik blir det en felles dugnad for alle: å synliggjøre historiene på sitt sted – designet av dere selv.

Våre kunder

Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan legge til rette for denne typen formidling i din region eller område!

Team Voice Of Norway
Telefon: 94096772

Del gjerne innlegget

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke denne nettsiden samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.