fbpx

Løfter frem Larvik i mobilguide

Larvik audioguide lydguide Voice Of Norway

350 års jubileum i Larvik

-Jeg har vært engasjert som stedsdramaturg for Larvik kommune i jubileumsåret. Målet for jubileet har vært å løfte fram så mange aspekter ved byens historie som mulig. På den måten trenger vi ikke å velge om vi vil være Bøke-byen, Sjøfartsbyen eller Industribyen vi kan nemlig velge å være alt dette – for vi er jo både en bøkeby og en sjøfartsby, og en (tidligere) industriby hvor vi er stolte av at Thor Heyerdahl vokste opp her, starter Anne Meek engasjert, og forteller vider: -Vi kan være stolte av Bjørg Eva Jensen også, og Gro Hammerseng og Anja Edin for å nevne noen, for vi kan slippe til en bredde av fortellinger!

Hvorfor valgte dere å vise frem Larvik
-i en guide på mobilen?

-For å få fram mangfoldet i byens historie og ikke minst å kunne vise bredden av hva vi har å tilby her i Larvik.

Dessuten er den tilgjengelig og gratis for alle. 

Gå turene i dag
Last ned appen Voice Of Norway så er du i gang. Husk å ha med øreplugger eller lignende, og holde trygg avstand til andre.

Fra vandrerute «Kvinner i sentrum»

Last ned nå
Appen Voice Of Norway er gratis å laste ned og tilgjengelig for alle typer smarttelefoner. 

Et løypenettverk av byens fortellinger

-I min forskning ser jeg at det er byer som slipper til et mangfold av fortellinger, uttrykk og fortellere som får mest ut av sin kultursatsing. Derfor var det så spennende for meg å jobbe med audioguide-formatet, fordi det er et medium som legger til rette for at flere fortellinger kan fortelles samtidig. Det pirrer selvsagtnysgjerrigheten til regissøren og dramaturgen i meg, og etter et halvt år med grubling og planlegging har vi nå planlagt et løypenettverk av byens fortellinger som skal gjøres tilgjengelig gjennom appen Voice Of Norway. Det er fantastisk at dette er tilgjengelig for alle til enhver tid – helt gratis.

-Larvik har en spesiell fortid som grevskap der det ble etablert sterke maktstrukturer som har preget byen gjennom århundrene- og gjør det kanskje fortsatt. Slik jeg ser det er det viktigste vi kan gjøre i dette jubileet å løfte fram grupper som foreløpig har fått liten plass. Steder er alltid i endring og det er menneskene som bor, arbeider og besøker steder som forandrer dem.  

-Vi har derfor invitert ulike miljø, foreninger og enkeltpersoner til å lage løyper i bydeler eller etter tema som har opptatt dem. Først ut er løypa Torstrand forklarer Anne.

 

"Det er kult jobbe med et medium som rommer det multi narrative. For alle steder bærer på mange fortellinger samtidig"

Kvinner i sentrum

-Ved forrige byjubileeum var jeg 10 år. Jeg kan ikke huske at vi hørte om en eneste kvinne fra byens historie. Ved hjelp av Larvik museum og organisasjonene Sentralen for høyhælte sko, ble vi klar over at det var mange spennende kvinner å fortelle om. I Løypa Kvinner i sentrum, kan du møte ni bemerkelsesverdige kvinner som var pionerer i likestillingskampen.

Hvem er du Anne Meek

-Jeg har vokst opp i Larvik og er teaterinstruktør av yrke. De siste årene har jeg også forsket på dette med kultur og stedsutvikling og tok doktorgrad i kulturvitenskap om dette temaet i 2018. Jeg har altså en særlig interesse for forholdet mellom steder og fortellinger.   

Lokalt eierskap

-Vider planer er blant annet å løfte fram sjøfartshistorie, mer av industrihistorien og byens æresborgere. Dessuten lager vi ei detektivløype for barn. I tillegg drar vi med oss næringslivet og i sentrum samarbeider vi også direkte med forretninger.  

God innsats

Jan Cato Skjelbred, vår lydmann.

Jon Vidar Tidemand, i Tidemands Teater.

Line Kaupang er den kvinnelige stemmen.

Godt samarbeidet med Experio

-Det har vært spennende å lære om audioguide mediet i samarbeid med forfattere som har erfaring med audioguideformatet. De har dessuten vært flinke til å gi oss et kreativt spillerom slik at vi kunne strekke genren litt, smiler Anne.

Hipp hipp hurra for den flerstemte byen

-Det har derfor vært en stor glede å bidra jobbe med Larviks mange fortellinger som stedsdramaturg for Larvik kommune i jubileumsåret. Fokus for arbeidet har vært å løfte fram både enkeltpersoner, historiske epoker, bedrifter, aktiviteter, institusjoner, lag og foreninger. Derfor er det er valgt ut et tema for hver måned som skal feire byens mangfold. Jo flere fortellinger vi får fram, jo flere vil føle seg hjemme, og sånn skapes et godt sted, avslutter Anne Meek som ser frem til at alle skal får høre disse flotte historiene.

Hovedbilde: stedsdramaturg Anne Meek, prosjektleder Camilla Svendsen, skuespiller Line Kaupang og forfatter Erling Pedersen. Foto: Kjersti Bache, Østlands-Posten (op.no)

Last ned nå
Appen Voice Of Norway er gratis å laste ned og tilgjengelig for alle typer smarttelefoner. Du kan laste ned turene i Larvik i en wifi-sone før du går, så slipper du å bruke mobildata.

Slik virker audioguiden

Med audioguide på mobilen kan du lett finne severdigheter og andre skjulte perler i nærheten.

Kartet viser hvor du er og hvor alle severdigheter befinner seg.

Når du kommer til severdigheten blir historien om akkurat dette stedet automatisk fortalt med behagelig fortellerstemme. 

I tillegg får du se supplerende bilder som forsterker opplevelsen. 

Guiden er tilgjengelig hele døgnet.

Bli en del av Norges største lydguide-plattform

 

Guiderutene i appen Voice Of Norway
-et samarbeidsprosjekt med hele Norge

Appen Voice Of Norway brukes i hele Norge. Slik blir det en felles dugnad for alle regioner: å gjøre det lett for reisende å få gode opplevelser i Norge – designet av dere selv.

Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan legge til rette for denne typen formidling i din region eller område!

Team Voice Of Norway
Telefon: 94096772

Del gjerne innlegget

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke denne nettsiden samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.