Sporløs merking
-av stier i verna områder
i Rondane nasjonalpark
-Rondane er et område med sårbar natur, men også et område med betydelige besøkstall. At folk bruker naturen er positivt, samtidig må vi minne om sårbarheten.
-Gjennom audioguiden Voice Of Norway gir vi velmente råd om hvilken adferd som er best i møte med villrein i Rondane, og hvordan besøkende ferdes mest mulig uten avtrykk, forteller Tore Larsson, oppsynsmann i Rondane.
Digital stimerking.
Folk er grådig interessert
-Folk er grådig interessert og vil være bærekraftige. Vi ser også at de er veldig motiverte til å følge rådene vi gir. Ved å tilby denne appen får folk rådene der de er, og og kan dermed huske litt bedre, sier Larsson.
-Appen har digitalt kart som leder de som ferdes i området, dit det er best å gå. Hvert område de kommer til har informasjon og råd om hva de ser og bør passe på.
-Vi er stolt over at Ivar Nergaard, en av Norges beste stemmer, har lest inn historiene, smiler Larsson. Som kan fortelle at det er mange flotte historier å lytte til i appen.
Audioguide i Rondane
Foto: Anders Mossing/Norsk villreinsenter
I Rondane lever det villrein i fjellet,
-de siste restene i Europa.
Villreinen lever med marginal energibalanse
-Den mest belasta perioden er vår og sommer. Da trekker villreinen lavere i terrenget for å finne viktig næring. Tøft klima gjør at de mister vekt gjennom vinteren, og det er viktig at de får bygge seg opp igjen om sommeren. På våren kalver reinen og de trenger fred til å etablere mor-kalv forhold. Itillegg er melkeproduksjonen avhengig av kvalitet på beiteområdene. Villreinen bør derfor forstyrres minst mulig.
-Når villrein har en slik marginal energibalanse tar vi best vare på naturen ved å følge de merkede stiene og løypene og i møte med villrein holde en lav profil. Forstyrring av villrein skjer i det den endrer adferd fra spredt beiting og lenge før den flykter. Det hele starter med at de klumper seg sammen og allerede da øker energiforbruket. En flukt krever mye energi, forklarer han.
-Mange vil jo se villreinen når de er i nærheten, og du vil faktisk få en finere opplevelse når du ser villreinen på avstand enn om du ser den flykte, da ser du jo den bare bakfra, smiler han.
Oppfordrer til bærekraftig adferd
-I vår jobb erfarer vi at antall brukere av naturen har økt de siste årene. Vi ser også at vi rekrutterer andre typer besøkende nå enn tidligere. Ved å gi tilgang til audioguide på turen ønsker vi alle en flott opplevelse i fjellet, samtidig som vi oppfordrer til adferd som ikke resulterer i skade for dyr og natur.
Tore Larsson
TIPS på turen
- Søk informasjon før turen, via nettsider og å laste ned appen Voice Of Norway
- Pass på vindretningen
- Legg deg ned slik at reinen ikke ser deg og ligg i ro til de har passert
Lær mer om villreinen og dens liv i
audioguiden Voice Of Norway
Besøksforvaltning
Med audioguiden legger vi til rette for og styre bruken av et verneområde slik at forståelsen for vernet økes og verneverdiene ivaretas, samtidig som opplevelsen for de besøkende skal bli best mulig og den lokale verdiskapingen skal bli størst mulig.
Les mer om besøksforvaltning på:
miljødirektoratet.no/…/besoksforvaltning-i-norske-verneomrader
Besøkende bruk sin egen mobil
-som guide
I appen Voice of Norway ligger alt dine besøkende trenger!
- De lokale historiene med herlig fortellerstemme
- Dine bilder supplerer det de ser
- Kartet i appen viser vei til stedene (GPS)
- Lydhistoriene starter automatisk nå turgåer er på riktig sted
- Tilgjengelig hele året og hele døgnet
- Husk å laste ned i WIFI sone før du drar på fjellet
- Ta med ørepropper/øreklokker
Bærekraftig
-formidlingsløsning
Guiderutene i appen Voice Of Norway
-et samarbeidsprosjekt med hele Norge
Appen Voice Of Norway brukes i hele Norge. Slik blir det en felles dugnad for alle: å synliggjøre historiene på sitt sted – designet av dere selv.
Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan du kan legge til rette for denne typen formidling i din region eller område!
Team Voice Of Norway
Telefon: 94096772